Sandık Emini nedir?
İlçelerde gelirlerin toplanması için tutulacak fon, Osmanlı tebaasından bir kefil ile bir “fon mütevellisinin” sorumluluğundadır. Köylerden veya mahallelerden gelen gelirler bu fona yatırılır ve toplanan gelir miktarı belirli bir miktardan az olmadığında her hafta Sancak Emtia Fonu’na aktarılır.
Emini nedir?
Osmanlı bürokrasisinin üst düzey yetkilisi ve Divan-ı Hümayun üyesi.
Sandık alanı ne demek?
MADDE 18 – Sandık alanı, sandık kurulunun çalıştığı yerin merkez olduğu, yarıçapı 100 metre olan alandır. Ancak, ceza infaz kurumlarında kurulan sandıklar için bu hüküm uygulanmaz. Bu yerlerde sandık kurulu başkanı, şartları göz önünde bulundurarak bir mesafe belirler ve tutanağa geçirir (298/81-1).
Sandık kurulunun görevi nedir?
MADDE 7 – Sandık Kurullarının başlıca görev ve yetkileri şunlardır: a) Sandık çevresinde düzeni sağlamak, [Sandık çevresinde düzenin sağlanması, Sandık Kurulu Başkanı ile sandık kurulunun bulunduğu bina, yapı ve … eklentilerinde (bina bahçesi eklentiler kapsamındadır) görevli ve yetkilidir.]
Bina emini ne anlama gelir?
Osmanlı döneminde, inşaat müdürü devlette bir kamu görevlisi pozisyonuydu. İnşaat müdürleri, inşaat maliyetlerini takip eden, yapı malzemeleri satın alan ve binaların inşası sırasında inşaatçıların ve işçilerin günlük ücretleriyle ilgilenen görevlilerdi. Bina güvenliği bir sınıf veya pozisyon değildi.
Saray Emini ne demek?
Osmanlı döneminde bazı şehirlerde saray için satın alma yapan görevli. İslam devletlerinde çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticilerini veya kontrolörlerini ifade eden bir terim.
Emin ne demek tarih?
Emin (emîn) kelimesi, Osmanlı Devleti’nde “güvenilir kişi, kendisine bir şey emanet edilen, mütevelli” anlamına gelirken, bir görevi yerine getirmekle görevlendirilen ve bunun karşılığında ücret alan, ancak üstlendiği görevden dolayı hiçbir risk almayan görevli için kullanılırdı.
Sandık görevlisi telefon yasak mı?
Sandık Kurulu görev başındayken cep telefonu kullanmak yasaktır. Ancak bu kural Sandık Kurulu Başkanı ve üyelerinin görevleri gereği yaptıkları toplantılar için geçerli değildir. Bu kuralı ihlal edenler Kurul Başkanı tarafından uyarılır.
Müşahitler seçimi izleyebilir mi?
Sandıkta bulunan siyasi partilere ve bağımsız adaylara ait müşahitler ile o seçim bölgesinde kayıtlı seçmenler, Sandık Kurulunun çalışmalarını aksatmayacak şekilde sayım ve döküm işlemlerini izleyebilirler.
Sandık görevlisi sandığa gitmezse ne olur?
Sandık Kurulu Başkanı göreve başlamazsa, görevliler arasından seçilecek üye veya o üyenin yokluğunda en yaşlı üye Kurula başkanlık eder.
Sandık görevlileri muhtarlık oyu kullanabilir mi?
Başkanlık ve Heyeti Heyeti üyeliği seçimlerinde mobil sandıkta oy kullanılabilir mi? Mobil sandık seçmen listesine kayıtlı seçmenler Başkanlık ve Heyeti Heyeti üyeliği seçimlerinde oy kullanamazlar (298/14-17).
Sandık kurulu kaç kişiden oluşur 2024?
Sandık kurulu, seçim günü en geç saat 07.00’ye kadar belirlenen sandık yerinde toplanır. Sandık kurulu, başkan dahil en az dört kişiden oluşur.
Seçimleri kim denetler?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti’nde seçimlerin genel yönetimi ve denetimi ile seçimlerin yargısal denetiminden sorumlu, Yargıtay ve Danıştay tarafından atanan üyelerden oluşan karma bir idari ve yargısal organdır.
Osmanlı’da eminlik nedir?
Emin, Osmanlı İmparatorluğu’nda genellikle gümrük vergilerinden sorumlu olan bir memur sınıfıydı. Timar sahibinin aksine Emin bir memurdu. Eminler ayrıca Osmanlı bürokrasisinin dışında da faaliyet gösterebilirlerdi ve Müslüman olmak zorunda değillerdi.
En emin ne demek?
İslamiyet’ten önce Hz. Peygamber’e verilen sıfatlardan biri olan Emin, sözlükte “güvenilir, ihanet etmeyen, sözünü tutan, sadık” olarak tanımlanıyor; “başkalarından korkmayan” anlamına geliyor.
Osmanlıda defter emini ne demektir?
XVIII. 19. yüzyıl ortalarında muhasebeci, bir yıllığına atanan Hâcegân rütbesindeki görevlilerden biriydi. Hacegân memuriyetinin dört kısma ayrılan ilk kısmını oluşturan üç hazinedar, nişancı, reîsülküttâb ve muhasebeciden oluşan rütbeye “menâsib-ı sitte” deniliyordu (Mustafa Nûri Paşa, II, 90).
Gedik nedir Osmanlı?
GİRİŞ İslam hukukunda Gedik, tasarruf hakkı, sınırlı ayni hak anlamına gelir. Osmanlı uygulamasında Gedik, zanaatkârlara tanınan ayrıcalıklar veya ayrıcalıklar için kullanılırdı ve 18. yüzyıldan itibaren zanaatkâr sektöründe “tekel yöntemi”nin getirilmesiyle İslam hukukunda tasarruf hakkı anlamının ötesine geçti.