İçeriğe geç

Bazis Ne Demek Bitki

Bitkilerde heterofili nedir?

Bir bitki türüne ait komşu yapraklar arasında veya aynı boğumdaki yapraklar arasında büyüklük farkı varsa buna ANİZOFİLİ (at kestanesi, Aesculus hypocastaneum, Abies köknarı, Taxus baccata porsuk), bitkideki yaprakların morfolojik farklılığına ise HETEROFİLİ denir.

Korteks nedir bitki?

Korteks, bitkilerde, epidermis (yüzey hücreleri) ile gövde ve köklerin vasküler veya iletken dokusu arasında bulunan uzmanlaşmamış hücrelerden oluşan doku. Korteks hücreleri, depolanmış karbonhidratlar veya reçineler, lateks, uçucu yağlar ve tanenler gibi diğer maddeleri içerebilir. Bitkilerde, epidermis (yüzey hücreleri) ile gövde ve köklerin vasküler veya iletken dokusu arasında bulunan uzmanlaşmamış hücrelerden oluşan doku. Korteks hücreleri, depolanmış karbonhidratlar veya reçineler, lateks, uçucu yağlar ve tanenler gibi diğer maddeleri içerebilir.

Stipula nedir bitki?

Yaprakçıkların aksine, baklagillerin yapraklarında yaprak sapının gövdeye bağlandığı pinnae (stipula) bulunur. Her yaprağın türe bağlı olarak farklı özelliklere sahip iki pinnae’si vardır.

Basit yaprak nedir?

Basit yaprak, bir sap üzerinde tek bir yapraktır. Bileşik yaprakta, palmiye parçalanmış ve ayrı bölümlere ayrılmıştır. Sapa bağlanma biçimlerine göre, yapraklar her noktada çiftler halinde karşılıklı olarak adlandırılır; üç veya daha fazla varsa, bunlara alternatif denir; her noktada iki sıra halinde tek iseler, bunlara alternatif denir.

Bitkilerde aseksüel nedir?

Eşeysiz tohum gelişimi, ana bitkiyle genetik olarak aynı yavrular üreten bir üreme biçimidir. Apomiktik süreçlerle geliştirilen bir tohumda bir sonraki nesli oluşturacak tek organ olan embriyo, yalnızca dişi dokulardan gelir.

Bitkilerde morfoloji nedir?

Bitki morfolojisi veya fitomorfoloji, bitkilerin fiziksel formunun ve dış yapısının incelenmesidir. Genellikle bitkilerin iç yapısının, özellikle mikroskobik düzeyde incelenmesi olan bitki anatomisinden farklı olduğu düşünülür. Bitki morfolojisi, bitkilerin görsel olarak tanımlanmasında yardımcı olur.

Bitkilerde epidermis nedir?

Epidermis (Yunanca “επίδερμίδα”, “üst deri”) bitkilerin yapraklarını, köklerini, gövdelerini ve çiçeklerini kaplayan tek bir hücre tabakasıdır. Bitki ile dış ortam arasında bir sınır oluşturur.

Bitkilerde kütikula nedir?

Kütikül, ışığın geçmesine izin veren şeffaf bir örtüdür. Ancak, su ve gazların geçişini engellediği için yaprağın gaz alışverişini sınırlar. Bu nedenle, yaprak hücrelerinin gaz alışverişi, özelleşmiş epidermal hücreler arasındaki boşluklar aracılığıyla gerçekleşir. Kütin, yani mumsu bir yapıya sahiptir.

Bitkilerde emergens nedir?

*EMERGENS, epidermisin farklılaşmasından kaynaklanan yapılardır. Bunlar sadece epidermal hücrelerden oluşmayan, aynı zamanda epidermisin altındaki dokuyu da içeren çıkıntılardır. Bunlar bitkilerin koruma ve savunma için geliştirdiği yapılardır.

Hipsofil nedir?

Hypsophilus (hypso – phyll) – çanak yaprak ve taç yaprak gibi yapraklardan türeyen çiçeğin tüm kısımları.

Lamina nedir botanik?

Yaprak ayası (lamina): Yaprağın yassı, geniş, ince ve yeşil kısmıdır. Fotosentez ve terleme işlemlerinin çoğu burada gerçekleşir. Yaprak ayasının enine kesitinde, tek sıra hücreden oluşan epidermis tabakası üst ve alt kısımlarda görülebilir.

Nodyum nedir?

Koruyucu pullar üst tomurcuğu çevreler. İlkbaharda, mevsim koşulları uygun olduğunda, üst tomurcuğu koruyan bu pullar dökülür ve bitki boyca büyümeye başlar. Bitki ne kadar büyürse, güneş ışığından o kadar fazla faydalanabilir. Yaprağın bitkinin gövdesinden çıktığı yere düğüm denir.

Lanseolat nedir?

Mızraksı: Mızrak ucu şeklinde yaprak. Oblanceolat: Ters mızraksı, yani ters mızraksı yaprak. Spatulat: Spatula şeklinde yaprak. Subulat: Küçük, çok ince ve uzun yapraklar.

Vertisillat ne demek?

Verticillated (dairesel), bir boğumdan üç veya daha fazla yaprağın çevresel olarak çıkmasıdır.

Krenat nedir?

Yaprak kenarları loblu, dişsiz veya düzdür. 2. dişli: oyulmuş, yuvarlak uçlu, yaprak kenarlarında yuvarlak diş uçları bulunan. Sayfa 18 3.

Bitkilerde tozlaşma nedir?

Bitki dünyasında, tozlaşmanın, döllenmenin ve meyve ve tohum oluşumunun başlangıcı, bitki türlerinin üremesi için en önemli olaydır. Tozlaşma, polenin bir çiçeğin erkek organından başka bir çiçeğin dişi organına hareket ettiği süreçtir.

Bitkilerde polen nedir?

Polen, çiçekli bitkilerin erkek üreme hücreleridir ve dişi organın tozlaşmasını sağlar. Çiçek tozu olarak da adlandırılan polen, bitkilerin çiçeklenme döneminde oluşur ve kremden siyaha kadar çeşitli renklerde olabilir.

Bitkilerde erkeklik ve dişilik var mıdır?

Bu bitki türünde erkek ve dişi çiçekler farklı bitki türlerinde görülür. Antep fıstığı, dut, hurma, incir ve harnup gibi meyve türleri; kavak ve söğüt gibi ağaç türleri; ıspanak ve kuşkonmaz gibi bazı sebzeler ikievcikli cinsiyet yapısına sahiptir.

Hipsofil nedir?

Hypsophilus (hypso – phyll) – çanak yaprak ve taç yaprak gibi yapraklardan türeyen çiçeğin tüm kısımları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Merveşehir Escort